Blog

Jezelf aanpassen als HSP

by in Mijn HSP verhaal 25 juni 2020

Voor lange tijd leefde ik in twee werelden: de academische wereld en de spirituele wereld. Ik heb diverse studies gedaan en heb daarbij lang mijn behoefte aan heelheid en spirituele verbinding proberen te negeren. Ik volgde succesvol de ‘academische route’, maar ik paste op de een of andere manier niet in het hokje. Ik voelde me anders. Altijd al. Ik had een zeer groot verantwoordelijkheidsgevoel en als kind al een groot empatisch vermogen en veel verbeeldingskracht. Die kwaliteiten werden toen absoluut niet gezien.

Ik heb mij lang aangepast en leefde in een wereld van stress, prestaties en hoogsensitiviteit als last. Die cirkel van overprikkeling op de homepagina heb ik vaak doorlopen.
Ik was daarbij altijd op zoek naar rust & harmonie. Ik verslond boeken over innerlijke rust, boeddhisme, mindfulness & meditatie.

Meer kennis zorgde er echter niet voor dat ik toch steeds weer overprikkeld raakte in het onderwijsveld. Hoewel mijn pedagogische sensitiviteit mijn grote kracht was (en is!) en ik intuïtief aanvoelde wat kinderen of studenten (ik was leerkracht, IB-er,instituutsopleider en docent pedagogiek) nodig hadden, liep ik ook vaak leeg.

Prestaties, hard werken waren mij met de paplepel ingegoten. Ploeterend perfectionisme was mij niet vreemd. Een goede baan als lecturer, drie kinderen, een zelfgebouwd huis..het ideale plaatje? Verre van dat hoor.

Ik zat onbewust vast in overlevingsstrategieën om mij steeds maar weer aan te passen aan het dagelijkse eisenpakket en droeg daarbij als ultragevoelige HSP, een zware energetische last met mij mee.
Op een dag was het klaar. De roep van mijn ziel werd te luid. De last die ik meedroeg te zwaar.

Het werd tijd om mijn overlevingsstrategieën te gaan onderzoeken en daarna los te laten.
Daarbij ging ik zowel mijn schaduwkanten als mijn lichte kanten te omarmen. Van HSP als last te transformeren naar HSP als kracht.

De behoefte aan meer kennis veranderde in een behoefte aan innerlijk weten, bewustzijn, verbinding met mijn essentie. Mijn zielsmissie kreeg ik door in diepe meditatie: anderen begeleiden bij het proces van heelwording. Bewustzijnsprocessen begeleiden!

Het werd tijd om als HSP in mijn ware kracht te komen staan door mijn zielsmissie te gaan vervullen. Dat vroeg om moed en radicale beslissingen.

Dit proces liep van lichaamsbewustwording. Ik kreeg inzicht in de last die ik meedroeg (persoonlijk, intergenerationeel en collectief). Deze ging ik vervolgens doorvoelen en loslaten, naar uiteindelijk bewustZIJN. HSP kon ik als kracht inzetten. Ik begon mijn lichaam weer te voelen en kon gezonde grenzen aangeven. Zelfliefde en zelfbewustzijn maakten daar ook onderdeel vanuit.

Mir IAM werd geboren, Mir is het Russische woord voor vrede, Ik ben vrede betekent mijn naam. De rust die ik altijd buiten mijzelf zocht, vond ik uiteindelijk in mijzelf. Ik leef nu niet meer van buiten naar binnen, maar van binnen naar binnen. Vanuit mijn kern,mijn essentie.

Nu begeleid ik met hart en ziel HSP’s bij deze weg naar bewustzijn, zelfheling en innerlijke rust. Op de reis naar thuiskomen bij jeZelf.

Ik ontmoet jou/jullie graag, lieve HSP: leraar, kind & ouder.
Wees welkom in mijn hart en in mijn praktijk.

Veel liefs en lichtkracht gewenst,

MirIAM

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *